Prázdniny plné zábavy - 11 letních aktivit pro děti

zabavne-letni-aktivity-pro-deti-na-prazdninyLetní prázdniny jsou v plném proudu. Spolu s nimi přichází také nekonečné možnosti zábavy pro malé i velké předškoláky. Děti jsou plné energie a zvědavosti, jak ale sami dobře víte, ne vždy je čas vyrazit na výlet, hřiště či koupaliště. Abyste se spolu s dětmi mohli ponořit do objevování světa a zkoušení nových zážitků i doma, připravila jsem pro vás seznam 11 zábavných aktivit, které si děti zamilují. Nachystejte si sluneční brýle a kreativní pomůcky - je čas se podívat na to, jak vaše děti o prázdninách snadno a rychle zabavit!

Zábava může mít mnoho podob. Jak bude vypadat ta vaše?

Kouzelné tvoření

Že děti rády tvoří je všeobecně známá věc. Zkoušeli už jste ale kouzelné tvoření? Je jednoduché a efektivní. Právě díky tomu zaujme jak malé, tak větší děti. Navíc je nenáročné na pomůcky - potřebujete jen čtvrtku, nůžky, bílou voskovku, barevné krepáky a rozprašovač. S šablonkami, které si můžete zcela zdarma stáhnout níže, si můžete s dětmi vyrobit vlastní pestrobarevný mořský svět. Na postup se můžete podívat ve videu, které jsem pro vás natočila.

Šablonky mořských tvorů si můžete stáhnout ZDE.

kouzelne-tvoreni-pro-deti-s-voskovkou-a-krepakem

Vyrobené obrázky lze využít k dalšímu dotvoření nebo jako výzdobu.

Hledej, vybarvuj, počítej

Aktivitu možná budete znát pod názvem I SPY. Ač je její princip jednoduchý, děti opravdu baví. A protože máme prázdniny, pochopitelně jsem ji vytvořila v letním duchu. Aby si hledání mohli užít malí i velcí předškoláci, připravila jsem ji ve dvou variantách. V první děti vybarvují obrázky a jejich počet zaznamenávají do vyznačených políček. U druhé varianty mají děti za úkol vybarvovat obrázky podle zadaného množství. Formou hry si děti procvičí nejen zrakové vnímání a jemnou motoriku, ale také trpělivost a počítání.

Hledačku si můžete stáhnout ZDE.

hledej-vybarvuj-pocitej-zabavna-letni-aktivita-pro-deti-na-prazdniny

Hledací aktivity jsou u dětí velmi oblíbené. Vyzkoušet můžete jednu ze dvou variant.

Stínový rybolov

Spoustu zábavy si děti mohou užít také se stínovým rybolovem, který se skvěle hodí do horkých letních dní. Rybolov jistě znáte. V čem je tedy stínový rybolov jiný? Jak sám název napovídá, děti při něm musí ulovit do jednoho ze 3 akvárií mořské tvory podle jejich stínů. Živočichové se různí, je tedy zapotřebí, aby děti dávaly dobrý pozor. 

Stínový rybolov si můžete stáhnout ZDE.

stinovy-rybolov-do-horkych-letnich-dni

Nechte děti lovit mořské tvory rovnou z vody. Aktivita je tak bude mnohem víc bavit!

Obrázkový slovní fotbal

Kdo někdy nehrál slovní fotbal, jako by nebyl. Tuto zábavnou hru si ze svých dětských let určitě pamatujete všichni. Obrázkový slovní fotbal je jeho obdobou, nicméně jak už asi tušíte, alfou a omegou tohoto fotbalu nejsou slova, ale obrázky. Princip hry je podobný jako u slovního fotbalu - úkolem dětí je vybrat kartičku s obrázkem, která navazuje na kartičku předchozí, tedy začíná písmenem, na které předešlá kartička končí.

obrazkovy-slovni-fotbal-pdf-karticky-pro-deti

Obrázkový slovní fotbal si můžete zahrát již s dětmi v předškolním věku.

Pokud vaše dítě dokáže rozlišovat počáteční a koncovou hlásku, hra je pro vás jako stvořená. Nejlepší je na ní to, že si ji můžete zahrát téměř kdekoliv. Díky kapesní velikosti ji totiž vezmete s sebou kamkoliv - na koupaliště, k babičce, pod stan nebo na hřiště. Ke hře samotné už pak potřebujete jen rovnou plochu a trochu prostoru.

foukaci-lodicky-zabavne-dechove-cviceni-pro-detiFoukací lodičky

Prázdniny si s dětmi můžete zpestřit také závody vlastnoručně vyrobených lodiček. Nebojte se, s videem, které jsem pro vás natočila, jejich výrobu zvládnete raz dva. Potřebujete jen větší PET víčka (lze nahradit víčkem od malé zavařovačky nebo slepenými korkovými špunty), špejle, tavnou pistoli (místo tavky lze použít kousek modelíny), nůžky a silnější barevný papír či čtvrtku.

>> FOUKACÍ LODIČKY <<

Než se pustíte do samotných závodů, doporučuji si techniku foukání nejdříve trochu "osahat". Foukání lodiček je sice parádní letní zábava, dětem ale chvilku trvá, než zjistí, jak na to.

Foukací lodičky využijete kdykoliv během roku jako zábavné dechové cvičení.

Originální kreslení pro děti

Pokud vaše děti rády kreslí a vy rádi zkoušíte nové věci, líbit by se vám mohlo originální kreslení. Není na něm vůbec nic těžkého, takže ho zvládnou malé i starší děti. Navíc ho můžete využít celoročně. Stačí kreslit aktuální motivy. Jestli rádi koukáte na tvořivá videa, tady se můžete podívat, jak originální obrázky vznikají.

Aby byl výsledek zaručen, budete potřebovat akrylové fixy a laminovací fólie. Pro snazší kreslení můžete využít šablony, které najdete níže ke stažení. Kreslit ale můžete také podle vlastní fantazie, to platí hlavně pro děti. Šablonu umístíte pod laminovací fólii, kterou rozevřete. Právě na její vnitřní stranu obkreslíte vybraný motiv. Následně obrázek zalaminujete, vystříhnete a zavěsíte. Jednoduše si tak můžete vyrobit krásnou výzdobu na jakékoliv téma! 

Šablony k obkreslování si můžete stáhnout ZDE.

vyzdoba-s-pomoci-akrylovych-fixu-tvoreni-pro-deti

Zkuste místo šablon použít vlastní fantazii. Budete překvapení, jak krásné obrázky vám vzniknou.

Zmrzky

A teď něco pro milovníky zmrzliny, která k létu neodmyslitelně patří. V PDF aktivitě Zmrzky na děti čeká skládání zmrzlinových kopečků 2 způsoby. Mladší děti si užijí skládání kopečků podle barev, které je v souboru připraveno v několika obtížnostech. Starší děti zaujme spíše skládání kopečků podle počtu, který je v PDF znázorněn prsty, puntíky i číslicemi. S touhle zmrzlinou se sice vaše děti nezchladí, zaručuji ale, že se s ní parádně zabaví. 

zmrzky-pdf-aktivita-pro-deti-k-tisku-barvy-pocitani

Se zmrzlinovou aktivitou si užijí mnoho zábavy malí i velcí předškoláci.

Kreslení na kamínky

Akrylové fixy se vám budou hodit ještě na tento letní tip. Využít je totiž můžete na další oblíbenou a naprosto nenáročnou aktivitu pro děti, kterou je kreslení na kamínky. Kreslit lze na všechny kamínky, takže nepotřebujete nutně jen oblázky, ale pokud chcete, aby si děti kreslení užily, na oblázky jim to půjde nejlépe. Před kreslením kamínky omyjte a nechte uschnout. Pak stačí dát dětem fixy a volnou ruku a nechat je si užít radost ze samotného tvoření.

zabavne-kresleni-na-kaminky-akrylovymi-fixami-tvoreni-pro-kluky-i-holky

Kamínky mohou mít mnoho různých tvarů i podob. 

Koulej a vybarvuj

Tato aktivita zabaví všechny děti, a to dokonce i takové, které nepovažují vybarvování za svou oblíbenou činnost. Aby se PDF hodilo k létu, připravila jsem ho s motivy mořských rybek. V souboru najdete tuto aktivitu celkem ve 4 variantách, pokaždé s jiným barevným kódem pro vybarvování. K samotné aktivitě kromě pastelek, kostky a trpělivosti nic jiného nepotřebujete. Vybarvovat mohou děti samostatně, ale i skupinově. V takovém případě si z vybarvování můžete udělat třeba soutěž, kdy se vítězem stává ten, kdo má jako první vybarvené všechny rybičky.

Vybarvovačku si můžete stáhnout ZDE.

letni-vybarvovaci-aktivita-k-tisku-pro-deti

Díky barevnému kódu s puntíky zvládnou vybarvování i malé děti.

Pískový obrázek

O prázdninách se s dětmi můžete pustit také do výroby pískových obrázků. Toto tvoření vyžaduje trochu šikovnosti, s dopomocí ho ale zvládnou i malé děti. Nejprve si vyberte motiv. Motiv můžete mít jakýkoliv (můj hrad najdete níže ke stažení). Vybranou šablonu si můžete vytisknout nebo ručně nakreslit. Na výrobu pískových obrázků pak budete kromě šablony potřebovat tekuté lepidlo (s aplikátorem) a trochu písku.

piskove-obrazky-jednoduche-prazdninove-tvoreni-pro-deti

TIP: Když písek přesypete přes sítko, mnohem lépe vám bude na obrázku držet.

Tvoření samotné je jednoduché - pomocí lepidla obkreslíte šablonu, na kterou nasypete písek. Přebývající písek opatrně sesypete. Obrázek necháte důkladně zaschnout a máte hotovo.

Šablonu hradu si můžete stáhnout ZDE.

barevne-zelvicky-zabavna-aktivita-pro-detiBarevné želvičky

S touto PDF aktivitou se děti skvěle zabaví a zároveň si toho mnoho procvičí! Při manipulaci s bambulkami si děti rozhýbou prstíky, a to bez ohledu na to, zda pracují s pinzetou či bez ní. Dále se děti učí vnímat a rozlišovat barvy. Také si potrénují vnímání prostoru, protože musí na želvičku umisťovat bambulky podle předlohových kartiček.

Ač aktivita u dětí podporuje a rozvíjí tolik věcí, její výroba vůbec není složitá. Stačí laminace, trocha stříhání, chlupaté bambulky, pinzeta a můžete si začít hrát. Jak se se želvičkami pracuje můžete vidět v tomto videu:

>> BAREVNÉ ŽELVIČKY <<

Barevné želvičky u dětí podporují a rozvíjí hned několik dovedností.

Chcete s dětmi BAREVNÉ ŽELVIČKY vyzkoušet?