11 tipů na výzdobu třídy MŠ aneb školka plná radosti

vyzdoba-muze-ve-tride-slouzit-jako-dekorace-i-jako-didakticka-pomucka-pro-detiUteklo to jako voda a polovina letních prázdnin je již za námi. Právě teď nastává doba, kdy se většina z vás pomalu ale jistě zamýšlí nad tím, jak bude vaše školka vypadat v novém školním roce. Abyste si s tím nemuseli příliš lámat hlavu, přichystala jsem pro vás článek plný nápadů a inspirace na výzdobu třídy, kterou oceníte nejen vy, ale také vaše děti.

Výzdoba třídy může kromě dekorace sloužit také jako didaktická pomůcka pro děti.

Jak má správná výzdoba vypadat?

To je otázka. Při výběru nebo výrobě výzdoby do třídy bychom měli myslet na jedinou věc a tou je k čemu má výzdoba sloužit. Má sloužit jako dekorace? Máme se díky ní ve třídě cítit dobře? Má mít výukový charakter? Protože jsem učitelka a zároveň tvořím aktivity pro děti, nejvíc oceňuji PDF, která lze využít jako výzdobu a vzdělávací pomůcku zároveň.

V případě takové výzdoby platí pravidlo, že méně je více. Děti mají sice rády barvy, to ale nutně neznamená, že výzdoba musí být přeplácaná. My učitelé jsme tu od toho, abychom spolu s rodiči děti učili různým hodnotám a jednou z nich je estetické cítění. Proto vždy myslete na to, že výzdoba a celkově aktivity pro děti nemusí být barevné, ale musí být názorné.

Pokud s dětmi využíváte PDF aktivity či výzdobu s psaným textem, dbejte také na písmo, které je v materiálech použité. Písmo pro předškolní děti musí být jednoduché a dobře čitelné. To platí pro písmena i číslice, protože jejich vizuální podobu si děti podvědomě upevňují již v předškolním věku. Ač se vám dekorativní fonty líbí, pro děti jsou příliš nečitelné, a proto je lepší se jim vyhnout.

uvitaci-nastenka-s-girlandou-obrazky-deti-a-kouzelnymi-slovickyUvítací nástěnka

Prvním místem, které upoutá zrak rodičů i dětí, je nástěnka. Nebavíme se teď o informační nástěnce, ale o nástěnce uvítací, která slouží jako dekorace. K její výzdobě se hodí uvítací girlanda, kterou můžete doplnit výtvory dětí nebo různými dekorativními prvky jako jsou ozdobné vlaječky či kruhové vějíře. Dozdobit ji můžete také tematickými obrázky, které se hodí k vaší třídě (podle jejího jména, např. žabičky, sovičky apod.).

Naší uvítací nástěnku zdobí uvítací girlanda, obrázky dětí a kouzelná slovíčka.

Jak můžete vidět na fotce, na nástěnku se skvěle hodí také veselé obrázky dětí. Ty jsem pro vás zcela zdarma připravila k jednostrannému i oboustrannému tisku.  Zaslat si je můžete nechat níže.

 

 

Šablony jako výzdoba školky

Pokud máte rádi vlastnoruční výzdobu, uvítat byste mohli oboustranné PDF šablony k vlastnímu dotvoření. Připravila jsem pro vás několik tematických sad, se kterými si snadno a rychle vyrobíte výzdobu ke kterémukoliv ročnímu období. Nechybí ani šablony na začátek školního roku. Všechny šablony jsou oboustranné, ozdobit si tak s nimi můžete dveře, stěny, nástěnky i okna.

sablony-ahoj-skolko-k-dotvoreni

Šablony Ahoj školko! se skvěle hodí jak do školky, tak do družiny.

Výzdoba, na které se podílí děti, vždy udělá tu největší radost, a protože jsou všechny motivy jednoduché, šablony můžete využít také jako tvoření pro děti. Vyzkoušet si můžete třeba výrobu dýňáka, který měl u mých dětí velký úspěch.

Šablonu dýňáka si můžete stáhnout ZDE.

odchodove-cedulky-do-skolky-po-obede-po-spaniCedulky po obědě/po spaní

Jestli stále přemýšlíte nad tím, jak názorně a jednoduše zaznamenávat odchody dětí ze školky, právě jste našli to, co jste hledali. Odchodové cedulky vám poslouží nejen jako drobná výzdoba dveří či nástěnky (záleží, kam si je umístíte), ale především jako nenahraditelná pomůcka, se kterou si děti během okamžiku pohodlně označí, zda odchází ze školky po obědě nebo po spaní.

Cedulky jsou jednoduché a názorné, takže se v nich děti dokáží bezpečně orientovat. Značku si děti k odpovídajícímu obrázku umisťují pod dohledem rodiče. Cedulky se tak mohou stát milým zpestřením rituálu loučení, který je ne pro všechny děti příjemný.

Zaznamenávání odchodů dětí ze školky nikdy nebylo snazší. Odchodové cedulky si zamilujete vy i děti :-)

Kalendář do třídy

Naprosto nepostradatelnou didaktickou pomůckou ve školce je kalendář. S ním se děti zábavnou formou mohou seznámit s dny v týdnu, ročními dobami, měsíci či počasím. Pakliže chcete dětem usnadnit orientaci v čase, která je pro ně opravdu obtížná, s ničím to nepůjde snáz než s obrázkovým kalendářem.

Aby kalendář plnil svou funkci, musí být jednoduchý a názorný. Také je potřeba s ním pracovat pravidelně. Nejlepší je ho s dětmi zařazovat na denní bázi v rámci ranního kruhu. Každodenním opakováním se děti naučí časové pojmy nejen vnímat, ale také chápat, a to je přesně to, co chceme.

obrazkovy-nastenny-kalendar-do-skolky

Náš nástěnný kalendář vypadá takto. Děti se s ním učí znát dny v týdnu, roční doby, měsíce a počasí. Prostor tam máme také na hospodáře.

Narozeninovník

Narozeninovníky jsou oblíbenou pomůckou, která je ve školkách a školách hojně využívána. Pokud si chcete názorně zpracovat narozeniny dětí, pak je narozeninovník to, co potřebujete. Jestliže je dostatečně názorný, může sloužit nejen jako dekorace, ale také jako pomůcka pro orientaci v čase. Výhodou narozeninovníků bývá variabilita, takže je většinou můžete snadno přizpůsobit prostoru, do kterého je chcete umístit. Moje narozeninovníky můžete díky většímu počtu fáborků v PDF využít zároveň jako svátkovník. Všechna důležitá data tak budete mít na jednom místě.

balonkovy-narozeninovnik-jako-dekorace-do-skolky-a-skoly

Naši třídu zdobí Balónkový narozeninovník s názornými obrázky pro jednotlivé měsíce v roce. Tady si ho můžete blíže prohlédnout.

Kouzelná slovíčka

Základy slušného chování by mělo mít zvládnuté každé dítě, bohužel ne vždy tomu tak je. Ve školce vám s tím může pomoci didaktická pomůcka s kouzelnými slovíčky. S ní neustálé připomínání pozdravu či poděkování vezme za své.

V PDF najdete 10 srdíček a názorných obrázků s kouzelnými slůvky, která by pro každé dítě (i dospělého) měla být samozřejmostí. Díky obrázkovému zpracování se pomůcka hodí i do školky, protože z obrázků děti zcela přirozeně dokáží jednotlivá kouzelná slova vyvodit.

kouzelna-slovicka-pdf-s-kouzelnymi-sluvky-pro-deti

Kouzelná slovíčka je vhodné umístit někam, kde je budou mít děti neustále na očích.

Emocníček se základními emocemi

Emoční inteligence je z části vrozená, avšak právě předškolní věk je obdobím, kdy ji můžeme u dětí rozvíjet a zdokonalovat. Právě tehdy se děti učí soužití a fungování ve skupině vrstevníků, což souvisí se schopností řídit vlastní chování. Pokud potřebujete pomůcku, se kterou si s dětmi názorně vysvětlíte, které chování je ve skupině žádoucí a které naopak nikoliv, hodit by se vám mohly obrázkové karty s chováním.

Aby dítě mohlo své chování řídit, musí porozumět svým emocím a s tím vám pomůže Emocníček. S PDF se děti naučí rozpoznat a pojmenovat 4 základní emoce - radost, smutek, zlost a strach. Obrázky emocí jsou názorné, pomůcka se tak hodí pro mladší i starší předškoláky. Děti mohou emocníček využívat při ranním příchodu nebo během dopoledního programu.

emocnicek-emoce-pocity-pdf-pro-deti-radost-smutek-zlost-strach

S Emocníčkem se děti naučí rozpoznat a pojmenovat základní emoce.

semafor-naladomer-nebo-pomucka-pro-sebehodnoceni-detiSemafor jako náladoměr či sebehodnocení

Pokud je pro vás a vaše děti Emocníček příliš obtížný, ve třídě předškolních dětí můžete začít semaforem, který je jednoduchou, a přitom velmi užitečnou pomůckou. Semafor můžete využít jako ukazatel nálady, která jak všichni víme s emocemi souvisí.

S dětmi ho můžete použít také k sebehodnocení, ke kterému je vhodné děti vést již v mateřské škole. Práce se semaforem je jednoduchá – po ukončení aktivity dáte dětem prostor, kdy mohou sdílet své pocity z dané činnosti. Děti se díky tomu naučí vnímat své vlastní pocity a dávat najevo svůj názor.

Semafor vám skvěle poslouží i v případě, že s dětmi se sebehodnocením teprve začínáte.

Semafor si můžete stáhnout ZDE.

Číslice 1-10

Zatím jsem se nesetkala s dítětem, které by se alespoň částečně nezajímalo o počítání nebo číslice. A protože i my máme ve školce zvídavé děti, oblíbenou názorně didaktickou pomůckou, která slouží zároveň jako dekorace, jsou u nás plakáty s číslicemi 1-10. S nimi se děti nenásilně formou hry seznamují s číselnou řadou, číslicemi a množstvím, které představují. Na kartách jsou kromě číslic vyobrazeny prsty, puntíky a obrázky znázorňující daný počet. Právě názornost karet zajišťuje, že číselné a matematické pojmy chápou i předškolní děti.

cislice-1-10-pro-predskolni-deti-skolka-materska-skola

Karty s číslicemi máme pověšené ve třídě. Děti si tak k nim mohou dle vlastního zájmu kdykoliv přijít.

Geometrické tvary

Součástí matematických představ jsou také geometrické tvary. Před nástupem do základní školy by každé dítě mělo bezpečně poznat kruh, čtverec, trojúhelník a obdélník. K hravému procvičování znalosti tvarů můžete využít plakáty s geometrickými tvary. V PDF najdete navíc ovál a kosočtverec. S názornými plakáty si děti procvičí nejen tvary, ale také slovní zásobu.

obrazkove-karty-s-geometrickymi-tvary-pro-deti

Tvary můžete s dětmi trénovat nejen s obrázkovými kartami, ale také s některou ze zábavných aktivit, které jsem pro vás přichystala.

PDF s obrázkovou abecedou

Pokud dbáte na individuální potřeby dětí a rozvíjíte je v rámci jejich senzitivních obdobích na maximum, může mezi pomůcky do školky, které se vám budou hodit, patřit také abeceda. Karty s písmeny mohou zobrazovat jeden či více obrázků. Důležité je, aby byly obrázky názorné a písmena dobře čitelná. Obrázkovou abecedu využijete nejen jako výzdobu, ale také jako pomůcku, se kterou se děti formou hry seznámí s písmeny. Při práci s abecedou si zároveň procvičí zrakové a sluchové vnímání nebo slovní zásobu.

duhova-abeceda-barevna-abeceda-s-obrazky-pro-deti-do-skolky

Školku vám skvěle může vyzdobit například Duhová abeceda, kterou si je možné vytisknout ve 3 různých variantách.